Το Kojic acid είναι ένας δευτερογενής μεταβολίτης που παράγεται συνήθως από πολλά είδη νηματοειδών μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των Aspergillus και Penicillium.

Λόγω της ανασταλτικής του δράσης στη δραστηριότητα και τη μελανογένεση της τυροσινάσης, το Kojic acid έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως παράγοντας λεύκανσης του δέρματος σε καλλυντικά προϊόντα.

Το Kojic acid έχει αναφερθεί ότι παρεμβαίνει είτε στην οργάνωση του ιωδίου είτε στην πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή, με αποτέλεσμα αλλοιωμένες λειτουργίες του θυρεοειδούς, ως εκ τούτου συμπεριλήφθηκε στη λίστα προτεραιότητας για αξιολόγηση ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης υποβολής δεδομένων, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν επιστημονικά στοιχεία για να αποδείξουν την ασφάλεια του Kojic acid σε καλλυντικά προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την SCCS να διενεργήσει αξιολόγηση ασφάλειας για το Kojic acid με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (SCCS/1637/21, Τελική έκδοση & ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ)

1. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που παρασχέθηκαν και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που σχετίζονται με πιθανές ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής του Kojic acid, θεωρεί η SCCS το Kojic acid ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα σε μέγιστη συγκέντρωση 1 %;

Με βάση την αξιολόγηση ασφάλειας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που σχετίζονται με πιθανές ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής του Kojic acid, η SCCS είναι της γνώμης ότι το Kojic acid είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως παράγοντας λεύκανσης του δέρματος σε καλλυντικά προϊόντα σε συγκεντρώσεις έως και 1%.

2. Εναλλακτικά, ποια είναι σύμφωνα με την SCCS η μέγιστη συγκέντρωση που θεωρείται ασφαλής για χρήση του Kojic acid σε καλλυντικά προϊόντα;

/

3. Έχει η SCCS περαιτέρω επιστημονικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του Kojic acid σε καλλυντικά προϊόντα;

Καθώς το Kojic acid προστίθεται μερικές φορές σε απολεπιστικούς παράγοντες, ένας εξασθενημένος φραγμός του δέρματος μπορεί να είναι επιπρόσθετης ανησυχίας λόγω της μεγαλύτερης δερματικής απορρόφησης. Μόνο η τοπική χρήση του Kojic acid στα καλλυντικά έχει ληφθεί υπόψη στην παρούσα γνώμη. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη άλλες χρήσεις (π.χ. τρόφιμα) φυσικών ή συνθετικών πηγών. Όσον αφορά τα παράγωγα του Kojic acid, π.χ. εστέρες του οξέος Kojic, όπως το Kojic acid dipalmitate και το Kojic acid isopalmitate, και παράγωγα όπως το chloroKojic acid, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα γνώμη καθώς δεν έχουν υποβληθεί δεδομένα.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2022

Source:

SCCS Number: SCCS/1637/21, Final version & CORRIGENDUM.

Image source: PubChem